ΣΜΤ | ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΤΩΡΑ!

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι τώρα!

Είμαστε υπάλληλοι και όχι «συνεργάτες»

Τις τελευταίες μέρες νομοθετούνται με ΠΝΠ μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο. Στοχεύουν στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα «σπασμένα» της επιδημίας (αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, δόσεων στην εφορία, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το μέτρο των 800 ευρω για ενάμιση μήνα αντιστοιχεί σε απολαβές με βάση των κατώτατο μισθό που δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Για τους εργαζόμενους του κλάδου με μπλοκάκι ούτε κουβέντα! Όπως και την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν στις πλάτες τους τις συνέπειες της επιδημίας.

Υπάρχουν ήδη καταγγελίες για εργοδότες που απειλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γονείς να μην κάνουν χρήση της γονεϊκής άδειας ειδικού σκοπού, ή να κάνουν ψευδή δήλωση και να συνεχίσουν να εργάζονται, ή συνάδελφοι που υποχρεώθηκαν σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών. Καλούμε τους και τις συναδέλφους να απευθύνονται στο Σωματείο για οποιοδήποτε αντίστοιχο ζήτημα αντιμετωπίζουν.

Ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα αποτελεί όμως, το ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς τα μέτρα, τόσο τα τρέχοντα, όσο και τα επόμενα, θα εφαρμοστούν στους επισφαλώς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό «μπλοκάκι»), τους αδήλωτους εργαζομένους. Οι εργοδότες θα επιχειρήσουν να τους συμπεριφερθούν, και σε αυτή την κρίσιμη φάση, ως εάν να μην υπάρχουν, ή να είναι «συνεργάτες» ή «αυταπασχολούμενοι». Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, 10/3/2020, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Σωματείου με το «Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων» του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, οι εκπρόσωποι του ομίλου επαναλάμβαναν ότι κατά την άποψή τους, οι εργαζόμενες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ακόμα και αν έχουν δηλωθεί στη διάταξη του άρθρου 39/9 των νόμων Βρούτση – Κατρούγκαλου, «δεν είναι μισθωτοί» και άρα δεν δικαιούνται αυτόματα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα. Είναι εύκολο να καταλάβουμε τι γραμμή θα ακολουθήσουν και τώρα.

Ως Σωματείο του οποίου τα μέλη εργάζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, απαιτούμε την άμεση μετατροπή όλων των σχέσεων που υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Για όσους έχουν ενταχθεί στο άρθρο 39/9, τα στοιχεία είναι ήδη διαθέσιμα. Για τους υπόλοιπους, τα στοιχεία υπάρχουν στις εφοριακές δηλώσεις όλων των προηγούμενων ετών, όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δηλώνουν ότι φορολογούνται «με τις διατάξεις περ. στ’ παρ. 2 αρθρ. 12 Κ.Φ.Ε.», δηλαδή ότι έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή 75% των εσόδων τους από έναν εργοδότη και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που αποδεικνύουν ότι είναι στην πράξη μισθωτοί (έχουν για έδρα τον τόπο κατοικίας τους κλπ). Τα τρέχοντα στοιχεία προκύπτουν από τις «τραπεζικές συναλλαγές», που στην πράξη είναι οι μισθοδοσίες των προηγούμενων μηνών. Απαιτούμε επίσης όλες οι ΠΝΠ που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να περιλαμβάνουν και όσους και όσες εργάζονται με ΔΠΥ, ανεξαρτήτως του αν έχουν ενταχθεί ή όχι στο άρθρο 39/9.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες» και δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα!

• Πλήρης εφαρμογή των μέτρων για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς εξαιρέσεις, σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ.

• Έκτακτα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των συνθηκών.

• Να μη χαθεί κανένας μισθός, να μη γίνει καμία απόλυση. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές

• Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι.

• Να δοθούν άδειες για όσο διάστημα απαιτηθεί με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε ένα μέλος της οικογένειας προκειμένου να φροντίσει αρρώστους ή άτομα σε απομόνωση, ή ανήλικα παιδία όσο είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. β) στους εργαζόμενους ευπαθών ομάδων. γ) σε όσους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. δ) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

• Να γίνει αυστηρός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Καμία άδεια άνευ αποδοχών να μην επιτραπεί. Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στην χορήγηση της άδειας. Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού, δεν θα πληρώσουμε διπλά το καθεστώς της αδήλωτης εργασίας.

• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.